Hoe word je financieel onafhankelijk? - Tips voor een zorgeloze toekomst
Succesvol leven.nl - Dé website voor een succesvol leven
Tips 5 januari 2019
mm
Wim 4 Comments

Geld is mooi als je er genoeg van hebt, maar kom je elke maand maar net toe of zelfs tekort, zul je hier waarschijnlijk elke dag mee in je hoofd zitten. In dit artikel geef ik je tips om financieel onafhankelijk te worden.

Wil je ook een beter en mooier leven of ben je het zat om maar net rond te komen? Ontvang direct een email met gratis tips van succesvol-leven.nl om elke maand geld over te houden.

JA! Kom maar op met die gratis tips voor een rijker leven

Ben jij het helemaal zat dat je elke maand geld tekort komt? Of kun je sparen, maar haal je het net zo gauw weer van je spaarrekening af?

financieel onafhankelijk

Financieel onafhankelijk worden is iets wat iedereen wel zou willen in het leven. Je leven indelen zoals jij dat wilt en geld hebben voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Voor een succesvol leven is het van groot belang dat je financiën onder controle zijn. Hoe kun je jezelf immers succesvol noemen als je elke maand moeite moet doen om rond te komen? In dit artikel wil ik je tips geven over hoe je kunt werken aan een financieel onafhankelijke toekomst.

De juiste geld mindset

Als je financieel onafhankelijk wilt worden is het belangrijk om te weten hoe je over geld denkt. Ben je negatief over geld? Denk je dat geld alleen stroomt naar diegene die al genoeg heeft?

Het is van belang dat je de focus legt op wat je al hebt bereikt in je leven. Wat heb je op dit moment voor inkomen, huis, auto en spullen die het leven mooier maken?

Als je dankbaar kunt zijn voor de dingen die je al hebt, sta je ook open voor meer van dat goede. Ben je echter negatief ingesteld en kijk je alleen maar naar wat je mist, dan zul je nooit tevreden zijn en in die negatieve spiraal blijven hangen.

Dit is gelijk de moeilijkste tip om toe te passen. Het gaat er namelijk over hoe jij denkt en alleen jij kunt dit veranderen. Kijk dus eens kritisch naar jezelf om erachter te komen of je de juiste basis bezit om financieel onafhankelijk te worden.

In welke categorie val jij?

Er zijn maar 3 scenario’s mogelijk als het gaat om financiën:

 1. Je houdt elke maand geld over.
 2. Aan het einde van de maand heb je net wel of net niet genoeg geld.
 3. Je leeft met schulden en/of elke maand kom je tekort.

Geld over

Als je elke maand geld overhoudt, heb je al een goede basis om financieel onafhankelijk te worden, maar dit wil niet zeggen dat je al zover bent.

Het voelt ieder geval goed dat je genoeg geld hebt om de dingen te kopen die je nodig hebt en nog geld over te houden ook. Nu moet je ervoor zorgen dat het geld wat je overhoudt op de juiste manier wordt gebruikt zodat het zichzelf vermenigvuldigd.

Net wel, net niet

Heel veel Nederlanders vallen in deze categorie. De ene maand hou je een paar tientjes over, maar de volgende maand kom je die weer tekort. Je kunt niet of nauwelijks sparen en alles wat je zou kunnen sparen heb je waarschijnlijk snel weer nodig om het gat naar je volgende salaris te overbruggen.

Dit is geen fijne manier van leven, maar dat hoef ik je vast niet uit te leggen. Elke dag ben je met je geld bezig om te kijken of je het gaat halen deze maand.

In ieder geval is dit altijd nog beter dan de laatste categorie.

Schulden

Teveel Nederlanders leven met (grote) schulden. Als je financieel onafhankelijk wilt worden, zul je eerst een goede regeling moeten treffen met betrekking tot je schulden.

In het boek “de rijkste man van Babylon” worden tips gegeven om van je schulden af te komen. Het komt erop neer dat je van 80% van je inkomen moet gaan leven. 10% is dan om je schulden af te lossen en die andere 10% is voor jezelf.

Het valt natuurlijk niet mee om van minder te leven dan je gewend bent, maar als je kritisch kijkt naar je inkomsten en uitgaven moet dit mogelijk zijn.

Expert

Veruit de meeste succesvolle mensen verdienen zoveel geld omdat ze ergens goed in zijn. Waarom verdient een topsporter zoveel geld? En waarom verdient de directeur 4 x zoveel als jij, terwijl het lijkt alsof hij een hele dag niets doet? Als je zorgt dat je heel goed wordt in je werk, zul je hier uiteindelijk de vruchten van plukken. Zoals Bob Proctor zei:

Wat je verdient is in verhouding met de behoefte aan wat je doet, hoe goed je erin bent en hoe moeilijk het is om jou te vervangen!

Je moet dus een expert worden op jou vakgebied, zodat je meer salaris kunt verdienen. Of zorg ervoor dat je naast je huidige baan extra inkomen verdient, bijvoorbeeld via internet. Iedereen kan bijvoorbeeld een eigen website maken en hier extra geld mee verdienen.

Spaargeld

Het geld wat je overhoudt gaat bij de meeste mensen naar hun spaarrekening. Dit is natuurlijk een goede optie, maar het levert je niet veel op tegenwoordig. Het is slimmer om te gaan kijken of je het geld, wat je niet direct nodig hebt, aan het werk kunt zetten zodat het vermenigvuldigd wordt. Op deze manier krijg je meerdere bronnen van inkomsten die jou uiteindelijk financieel onafhankelijk kunnen maken.

Buffer

Ik wil je wel adviseren om een buffer aan te leggen op je spaarrekening. Deze buffer gebruik je dan voor onvoorziene uitgaven als een kapotte wasmachine of een nieuwe ketel als hij er midden in de winter mee ophoudt. Het is dan wel handig als je wat geld achter de hand hebt.

sparen

Op Nibud.nl kun je uitrekenen hoe groot je buffer zou moeten zijn. Over het algemeen wordt €5000 voor een huurhuis en tenminste €10.000 voor een koophuis aangehouden. Dit zijn echter minimale bedragen, dus zorg ervoor dat je buffer groot genoeg is.

Gebruik je buffer niet om een nieuwe tv te kopen of om lekker op vakantie te gaan. Je buffer is echt bedoeld voor onvoorziene uitgaven.

Investeren

Het geld wat je overhoudt nadat je buffer groot genoeg is zou je dus verstandig moeten investeren. Zoek een financieel expert die jou precies kan vertellen hoe je een extra inkomen kunt genereren zonder dat je het risico loopt dat je alles kwijt kunt raken.

Stel de juiste vragen aan de juiste mensen. Financieel advies vraag je dus aan iemand die verstand heeft van geld. Het wordt gevaarlijk als iemand jou zogenaamd ‘advies’ gaat geven op basis van wat die persoon denkt dat goed is.

Money Jar System

Je kunt het ‘Money Jar System’ van Eric Ho (gedeeltelijk) gebruiken om financieel onafhankelijk te worden. Dit doe je door alles wat je spaart te verdelen in 5 gelijke potjes.

 1. sparen voor iets wat je graag wilt zoals een auto of vakantie
 2. een potje om lekker op te maken elke maand
 3. een deel gebruik je om aan een goed doel te schenken of om iemand te helpen
 4. 20% gebruik je om een passief inkomen te genereren door te investeren
 5. het laatste potje is dan je buffer voor noodgevallen

Als je €200 kunt sparen per maand lijkt het natuurlijk niet de moeite om €40 in elk potje te doen, maar zoals Eric zegt “Over 10 jaar heb je €5000, maar als je doorgaat zoals nu heb je niets na 10 jaar)

Hoe meer je gaat verdienen, omdat je een expert wordt op jou vakgebied, hoe meer je dus ook kunt gaan sparen/investeren. De potjes worden op deze manier steeds sneller gevuld! Het meest ideale scenario is dat je 50% van je inkomen voor dit systeem gebruikt, maar ik begrijp dat de meeste mensen dit (nog) niet kunnen.

Jou investeringen gaan je ook geld opleveren. Dit geld gaat dan ook weer naar die 5 potjes en zo gaat het steeds sneller, totdat je compleet financieel onafhankelijk bent.

Dan ben je pas echt vrij om te leven op jou eigen voorwaarden! 

Meer lezen over financieel onafhankelijk worden, kijk dan ook eens bij ‘Geld maakt Gelukkig‘ voor een stappenplan om rijk en succesvol te worden.

Wil je ook succesvol worden, maar wil je hier (nog) niet veel geld aan uitgeven, dan is "De kunst van het verkrijgen van geld" van P.T. Barnum het ideale opstapje. Dit boek en vele digitale extra's is nu verkrijgbaar voor alleen de verzend- en behandelkosten.

JA, ik wil voor een prikkie rijk en succesvol worden

4 reacties op “Hoe word je financieel onafhankelijk?

 1. Door Ivan

  Ik ben slecht in wiskunde, maar een uitstekend financieel manager. Dit komt omdat goed financieel management wiskunde op zijn eenvoudigst is. Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven. Ik ben me ook altijd bewust van hoeveel geld er nog op de rekening staat. Het speelt natuurlijk in mijn voordeel dat ik geen shopper ben en niet altijd het laatste snufje hoef te hebben.

  1. mm
   Door Wim

   Hoi Ivan,

   Bedankt voor je reactie

   Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven is zeker waar, maar oh zo moeilijk voor sommige mensen.
   Als je iets graag wilt hebben, kun je toch gewoon een lening afsluiten?

   Zelf hanteer ik het ‘betaal eerst jezelf’ principe uit het boek ‘de rijkste man van babylon’, wat ik in meerdere artikelen bespreek. Ik heb op deze manier supersnel een buffer opgebouwd voor onvoorziene uitgaven.

 2. Door Vincent Rondwijk

  Het is niet voor iedereen makkelijk om financieel onafhankelijk te zijn. Een goede planning is een vereiste wanneer je moeite hebt met je financiën. Het opstellen van een budget kan een goede eerste stap zijn wanneer je inzicht hebt gekregen in je inkomsten en uitgaven.

  1. mm
   Door Wim

   Heb je helemaal gelijk in Vincent, maar ik geloof er heilig in (ook uit eigen ervaring) dat iedereen rijker en meer succesvol kan worden door op een bepaalde manier te gaan denken en handelen. Weten wat er elke maand in- en uitgaat is inderdaad het eerste wat je zou moeten doen. Het is de kunst om de kosten omlaag te brengen en het inkomen te laten stijgen. Volg mijn stappenplan helemaal onderaan deze pagina om stap voor stap meer inzicht te krijgen in dit concept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.